Zımpara Nedir?

Mineral zımpara, demir oksit ve korundumdan (alüminyum oksit) oluşan granüler bir kayadır. Demir cevheri görünümünde yoğun, koyu renkli bir maddedir. Aynı zamanda diaspor ve gibsit gibi farklı amaçlarla kullanılabilen mineraller içerir. Kayanın sertliği onu mükemmel bir aşındırıcı yapar. Bazı zımpara kayaçları ayrıca kloritoid ve sillimanit gibi başka mineraller de içerir.

Zımpara Nedir?
310

Taş genellikle gri veya siyah olup, belirgin bir şekilde grimsi-siyah renktedir. Çeşitli kaya türlerinde bulunan bir mineral olan hematit demir cevheri ile ilişkilidir. Parlatma ortamı olarak yaygın olarak kullanılır. Zımpara eski Mısır'da kolayca bulunmazken, dünyanın çeşitli yerlerinde keşfedilmiştir. Adı, koyu gri renginden ve kayada başka minerallerin izlerinin varlığından gelir.

Zımpara yüzyıllardır aşındırıcı olarak kullanılmıştır. Antik çağda yapay değirmen taşları, öğütme tesisleri ve hamur taşları için kullanılmıştır. Zımpara tozu genellikle kum bezine dönüştürülür ve yüzeylere uygulanır. Bu zımpara kağıdı olarak bilinir. Günümüzde zımpara, çeşitli uygulamalarda büyük ölçüde elektrokorund ile değiştirilmektedir. Ancak zımpara bugün hala yaygın olarak kullanılmaktadır.

Zımpara Türkiye'de bulunan önemli bir mineraldir. Zımpara kağıdı olarak kullanılır ve aşındırıcıdır. Demir ve alüminyum oksitlerin bir kombinasyonudur. Bu bileşik mükemmel bir aşındırıcıdır. İnanılmaz derecede keskindir ve zımpara ve cilalama için kullanılır. Çok yönlü bir taştır. Çekiç yapmak için bile kullanabilirsiniz.

Zımpara, ahşabı öğütmek ve yapay değirmen taşları yapmak için kullanıldı. Özellikleri talaşlı imalatta avantajlıydı ve seramik öğütmeye uygun tek malzemeydi. Bunlara ek olarak metallerin taşlanması ve parlatılmasında da faydalıdır. Sert bir mineral olmasına rağmen yüksek erime ve yüksek erime noktasına sahiptir. Mükemmel bir aşındırıcıdır. Aynı zamanda düşük maliyetlidir ve yaygın olarak bulunur.

Zımpara, saf olmayan bir demir oksit ve korundum (bir alüminyum oksit) karışımından oluşan granüler bir kayadır. Aşındırıcı olarak kullanılır ve koyu, yoğun bir görünüme sahiptir. Ayrıca gibsit ve margarit gibi çeşitli minerallerle de ilişkilidir. Rengi elmasınkine benzer. Türkiye dahil dünyanın birçok yerinde bulunur. Ancak, zımpara en çok smeris olarak bilinen Avrupa'da yaygındır.

Yüzyıllardır değerli taş oymacılığında kullanılmıştır. Özellikleri aşındırıcıdır, ancak tehlikeli değildir. Çevreye zararlı bir malzeme değildir. Yumuşak ve kayganlaştırıcı bir yapı oluşturmak için genellikle diğer malzemelerle karıştırılır. Bu ciltte aşınmaya neden olabilir.

Tarihsel olarak, yapay değirmen taşları yapmak için zımpara kullanılmıştır. Ayrıca odun ve eğeleme tesislerinin öğütülmesi için de kullanıldı. Zımpara yapmak için de kullanıldı. Zımpara kullanımı dünya çapında yaygınlaşmıştır. Özellikleri yüzlerce yıldır çeşitli şekillerde kullanılmaktadır. En çok takılarda görülür. Zımpara cilalandığında oldukça dayanıklıdır ve aşınmaya karşı dayanıklıdır. Beyaz rengi opaktır ve bulaşmaya karşı dayanıklıdır. Ayrıca zımparalar günümüzde inşaat, peyzaj, boya, tasarım, dekorasyon gibi alanlarda sıklıkla kullanılan hırdavat ürünleridir.

 

 

 

Yorumlar
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir.