Fan ve Vantilatör Arasındaki Fark Nedir

Fan, ortamda kullanılmış havanın temizlenmesini sağlayan elektrikle çalışan bir çeşit eşyadır. Fanın düzeneğinde bulunan çarkı hava üzerinde statik ve kinetik enerji kazandırma işlemi gerçekleştirir. Fan almayı düşünüyorsanız; dış etkenlere karşı dayanıklı olmalı, elektrik bağlantıları kaliteli yalıtılmış olmalı, gürültüsüz çalışmalı kullanımı basit ve temizlenmesi kolay olmasına dikkat etmelisiniz.

Fan ve Vantilatör Arasındaki Fark Nedir
237

Vantilatör ise, aldığı enerji ile düzeneğindeki çarkın hareket etmesiyle havayı bir hacimden alıp diğer bir hacme aktaran, havaya yön verme prensibiyle hava sirkülasyonu sağlamaktadır.

Örneğin, Bina çatı vantilatörü, yerçekimi ile etkinleştirilen bir kelebek damper bölümü kullanarak bir binanın çatısındaki havayı giderir. Hafiftir ve manyetik bir mandalla çalıştırılabilir. Kanalı genellikle dört veya altı inç çapındadır. Her iki tip havalandırma ünitesi de bir binanın bir odasında veya birden fazla odasında kullanılabilir.

Havalandırma fanı ile elektrikli aletler içerisinde olan klima arasındaki temel fark, oda sıcaklığını nasıl düzenledikleridir. Bir havalandırma fanı, aksine, odaya soğuk hava üflemez. Bununla birlikte, bir odanın sıcaklığını düzenleyebilir ve insanların daha az oksijenli havayı solumasını engelleyebilir. Tipik olarak, bir termostat veya bir fan düğmesi yerine evdeki özel bir anahtarla kontrol edilir.

Mekanik vantilatör, bir tür solunum makinesidir. Tüpler hastanın nefes borusuna ve ağzına bağlanır. Normal solunum havadaki oksijeni alır ve karbondioksiti dışarı atar. Ancak solunum yollarını alevlendiren ve akciğerleri boğan bir madde olan hava partikülleri, normal bir solunum düzenini önleyebilir. Havalandırma makinesi ayrıca dakikada belirli sayıda nefes alacak veya akciğerlere otomatik olarak hava üfleyecek şekilde programlanabilir. Ayrıca vantilatör hava sirkülasyonu sağladığından dolayı bulunduğunuz ortamda sürekli temiz hava imkânı sunmaktadır.

Vantilatör Çeşitleri

  • Tavan vantilatörleri
  • Ayaklı vantilatör
  • Buharlı Vantilatörler
  • Duvara Monte Vantilatörler
  • Masa Üstü Vantilatörler
  • Yer Tipi Vantilatörler
  • Kule Tipi Vantilatörler
  • Sanayi Tipi Vantilatörler

Tavan vantilatörleri: Tavana monte edilebilen ve kanatları sayesinde alanda serinlik oluşturmaktadır. Ayrıca alan kaplamaması sebebiyle oldukça kullanışlıdır. Tavan uzunluğunun minimum 2 metre olması ve tavan vantilatörlerinin kanatları ise 1,5 metre uzunluğunda olduğu takdirde ortamdaki havayı eşit olarak rahatlıkla yayabilir ve hava akımını ideal bir şekilde gerçekleştirebilir.

Ayaklı vantilatör: İhtiyaç duyulan alanlara rahatlıkla taşınabilen ayakları sayesinde mülkün farklı alanlarına konumlandırılabilmektedir. Ayrıca ayaklı vantilatörün boy uzunluğunu da kolaylıkla ayarlayabilirsiniz.

Buharlı Vantilatörler: Sulu vantilatör olarak da bilinmektedir. Genellikle ayaklıdır ve ortama serinlik sunmalarının yanında nem de sağlayan buharlı vantilatörlerdir. Nem haznesine temiz su doldurulur.

Duvara Monte Vantilatörler: Küçük alanlar için oldukça idealdir. Duvara monte edildiğinden dolayı genellikle pencereye yakın bölgeye konumlandırılır. Temiz havanın içeriye daha hızlı girmesini sağlamaktadır.

Masa Üstü Vantilatörler: Küçük oldukları için mini vantilatör olarak da bilinmektedir. Genellikle ofislerde kullanılırlar. Masa üstü vantilatör seçerken ortama uygun ebatta seçmelisiniz.

Yer Tipi Vantilatörler: Bulunduğu ortamın zeminine konumlandırılırlar. Boyutları, hız ayarları ve watt güçleri modeline göre farklılık gösterebilir. Yer tipi vantilatörünün dezavantajı ise boy uzunluğunun ayarlanamamasıdır.

Kule Tipi Vantilatörler: Görsel olarak salon tipi klimaları andırmaktadır. Farklı hız ayarları mevcuttur. Ayrıca kule tipi vantilatörler kumanda ile kontrol edilmesinden dolayı pratik kullanım imkânı sunuyor.

Sanayi Tipi Vantilatörler: Büyük ortamlar ve açık alanlarda kullanıma uygundur. Yüksek watt gücüne sahip sanayi tipi vantilatörler güç bakımından ev tipi vantilatörlere göre daha fazla enerji harcamaktadır.

Yorumlar
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir.