Evde Kullanılmayan Ahşap Ürünler Nasıl Dönüştürülür?

Evde kullanılmayan ahşap ürünler nasıl dönüştürülür? Atık ağaçlardan üretilen ahşap malzemeler taşıma, ev eşyaları ve koruma amaçlı ambalaj ve yapı malzemesi olarak yaşamın her alanında kullanılmaktadır. Ahşap ürünler ve özellikle mobilyalar ev dekorasyonuna yön veren eşyalardır.

Evde Kullanılmayan Ahşap Ürünler Nasıl Dönüştürülür?
217

Masalar, sandalyeler, sehpalar, dolaplar bunlardan bazılarıdır. Evinizin dekorasyonunu yenilemek için eskiyen mobilyalarınızı atmanıza gerek yok. Bunları yeniden şekillendirip, boyayarak veya kullanım amacına uygun olacak şekilde tamir edebilir ve kullanabilirsiniz.

Ahşap Atıklar Nelerdir?

Evlerde kullanılan mobilyalar ve küçük ev eşyaları, ambalaj olarak kullanılan palet ve kasalar, eş eşyalarında kullanılan kırpıntı, talaş ve parçalar, yapı malzemeleri gibi bütün malzemelerdir. Bu malzemeler atıldıktan sonra çevre kirliliğine neden olurlar. Oysaki her biri değerlendirilebilir ürünlerden oluşmaktadır. Bu atıklar çevrenin kirlenmesine neden olmaktadır. Ahşap atıklardan el aletlerini kullanarak yeniden kendi zevkinize göre eşyalar tasarlayabilirsiniz.

 

ahşap atıklar

 

Ahşap Atıklar Nasıl Geri Dönüştürülür?

Ahşap malzemeler kullanım sonrasında atıklardan ayrı olarak biriktirilir. Atık olarak değerlendirilecek olan bölümler yeniden kullanılabilir durumda olan ürünler olarak ayrı bir şekilde biriktirilir. Toplama sırasında diğer atıklarla karıştırılmazlar. Ahşap atık geri kazanım tesislerinden işlenerek maddesel geri dönüşümü sağlanır ve tekrar ahşap eşya üretiminde kullanımıyla kaynakların korunumu sağlanmış olur. Toplanan ahşap atıkların geri dönüşümü esnasında karşılaşılan asıl zorluklardan biri ahşabın diğer atıklardan ayrılarak saf olarak dönüşüme katılmasını sağlanmasıdır. Birçok geri dönüşüm prosedürüne benzer şekilde devam eden bir süreçtir. Fakat bu basamakları iki madde halinde sıralayabiliriz; Çöplerden, üretim tesislerindeki atıklardan ahşap malzemeler toplanarak ilgili geri dönüşüm tesisine getirilir.

 

ahşap dönüşümBu tesiste ahşapların arasında bulunan irili ufaklı yabancı maddelerin ayrıştırılması için atıklar sensörlü makineden geçirilir. Bu şekilde geri dönüşüme katılması için saf materyal haline getirilir. Toplama sırasında diğer atıklarla karıştırılmamasına dikkat edilir. Ahşap atık geri kazanım tesislerinde işlenerek, maddesel geri dönüşümü sağlanarak tekrar ahşap eşya üretiminde kullanımıyla kaynakların korunumu sağlanır.

Geri Dönüşünüm Yararları Nelerdir?

Atıklar israf edilmeyeceği için yeniden kullanılmak üzere değerlendirilecek olan her ahşap gelecekte birçok ağacın kesilmesini doğrudan korumasını sağlayacaktır. Ahşap geri dönüşüm sayesinde hem doğaya zarar verilmeyecek ve çevre korunacak hem de çöp atıkları çevre kirliliğini önlemiş olacaktır. 1 kâğıt atık geri dönüştürüldüğü zaman doğada yaklaşık olarak 17 ağaç kesilmekten kurtulmaktadır. Geri dönüşümle kâğıt üretilirken sıfırdan kâğıt üretimine göre %70 daha az enerji kullanılmaktadır. Bir ton gazete kâğıdı geri dönüştürüldüğü zaman 8, bir ton kullanılmış beyaz kâğıt geri dönüştürüldüğünde ise 16 çam ağacı kurtulmaktadır.

 

ahşap geri dönüşüm

 

Geri dönüştürülebilen maddeler kimyasal atıklar, kâğıt, alüminyum, cam, piller, plastik, motor yağı akümülatörleri, organik atıklar, beton, elektronik atıklar, ahşap, tekstil, demir ve metallerdir. Dünya üzerinde çöp üretimi 10 milyon tondur. Ev çöplerinin 1.23 milyar tonu, sanayi çöplerinin 1.2 milyar tonu ve tehlikeli çöplerin 300 milyon tonu toplanmaktadır. Geri kalan çöpler ise doğaya dökülmektedir.

Türkiye’de En Çok Dönüştürülen Malzemeler Nelerdir?

Geri dönüştürülen atıkların %43’ünü kâğıt, %27’sini plastik, %12’sini cam, %8’ini tekstil ürünleri, %4’ünü de metal oluşturmaktadır Türkiye’de tüm atıkların geri dönüşüm oranı ortalama %7 seviyesinde iken, ambalaj malzemelerinin geri dönüşüm oranı ise %20’lerde ilk sıralarda yer almaktadır.

Yorumlar
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir.